Στρατηγική άρδευση, το κλειδί για μια επιτυχημένη καλλιέργεια.

15 / 100

Η δημιουργία της στρατηγικής άρδευσης είναι το κλειδί, για βέλτιστη ισορροπία των  θρεπτικών στοιχείων, και τελικά ,για την μέγιστη παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Η επιλογή των κατάλληλων υλικών, ανάλογα με την καλλιέργεια , αποτελεί μια βασική προϋπόθεση , για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, τα φυτά χρειάζονται μια βέλτιστη ισορροπία θρεπτικών συστατικών για να ευδοκιμήσουν.  Οι καλλιέργειες που λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα θρεπτικών ουσιών έχουν υψηλότερες αποδόσεις και καλύτερους καρπούς.  Για να επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα, οι αγρότες χρειάζονται ακριβείς στρατηγικές άρδευσης και λίπανσης.

Ποια είναι η βέλτιστη ισορροπία θρεπτικών συστατικών;

Συνεχίζοντας με την ανθρώπινη μεταφορά, η βέλτιστη ισορροπία θρεπτικών συστατικών εξαρτάται από την ηλικία και την κατάσταση του υποκειμένου.  Για παράδειγμα, τα παιδιά και οι ενήλικες έχουν διαφορετικές ανάγκες, όπως και οι άνδρες και οι γυναίκες.  Ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον ενός ατόμου επηρεάζουν επίσης τη βέλτιστη ισορροπία θρεπτικών συστατικών.

Οι καλλιέργειες έχουν τις δικές τους ανάγκες.  Οι ανάγκες τους μπορεί να επηρεαστούν από:

Η ηλικία και το στάδιο της καλλιέργειας

*Όταν η καλλιέργεια παράγει καρπούς

*Η εποχή και το κλίμα

*Ο καιρός και το περιβάλλον

*Το έδαφος και το μέσο ανάπτυξης

Ακόμη και αν κατανοήσουμε αυτούς τους παράγοντες, κάθε φυτό μπορεί να έχει διαφορετικές ανάγκες.  Δύο φυτά του ίδιου είδους στο ίδιο περιβάλλον μπορεί να έχουν ανάγκες που ποικίλλουν έως και 30%.  Δεν είναι ασυνήθιστο για τα φυτά να απαιτούν 20% περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το μέσο όρο, ενώ άλλα φυτά μπορεί να χρειάζονται 10% λιγότερα από το μέσο όρο.

Για να διασφαλιστεί ότι οι καλλιέργειες λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, οι παραγωγοί  μπορεί να κάνουν το λάθος με υπέρ λίπανση και να προσφέρουν περίσσεια θρεπτικών στοιχείων  νομίζοντας ότι η περίσσεια ποσότητα θα ξεπλυθεί από το νερό της αποχέτευσης ή θα το απορροφήσει το έδαφος.  Όχι μόνο αυτό είναι σπατάλη, που οδηγεί σε υπερβολικό κόστος και σπατάλη λιπασμάτων, αλλά μπορεί επίσης να είναι επιβλαβές για τα φυτά.  Στην πραγματικότητα, εάν η συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών ή η ηλεκτρική αγωγιμότητα (EC) στο θρεπτικό σας διάλυμα είναι πολύ υψηλή, τα φυτά μπορεί να διαπνέουν λιγότερο και η χαμηλότερη διαπνοή μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη.  Οι ρίζες τείνουν να απορροφούν το νερό με χαμηλότερο EC πιο γρήγορα.

Επιπλέον, η περίσσεια οποιουδήποτε συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής.  Για παράδειγμα, η υπερβολική ποσότητα καλίου μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη.  Οι αγρότες πρέπει να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της προσφοράς αρκετών θρεπτικών  στοιχείων χωρίς να υπερτροφοδοτούν τις καλλιέργειες.

Ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζονται τα φυτά;

Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά για να αναπτυχθούν βέλτιστα.

Άζωτο – Το άζωτο είναι ένα από τα κορυφαία στοιχεία για την ανάπτυξη των φυτών.  Αυτό το στοιχείο είναι βασικό συστατικό σε όλα τα φυτικά κύτταρα και είναι απαραίτητο για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.  Το άζωτο μπορεί να θεωρηθεί η βενζίνη που τροφοδοτεί τον κινητήρα του εργοστασίου.

Ασβέστιο—Το ασβέστιο βοηθά στην οικοδόμηση των τοιχωμάτων των φυτικών κυττάρων στο στέλεχος, τις ρίζες και τα φύλλα.  Είναι σημαντικό για ισχυρή δομή και λαμπερό πράσινο χρώμα.

Κάλιο — Το κάλιο είναι σημαντικό για την αγγειακή δομή του φυτού.  Εξασφαλίζει ότι τα απαραίτητα άμυλα, τα σάκχαρα και τα έλαια διασπείρονται σε όλο το φυτό, οδηγώντας σε αυξημένη ευρωστία, αντοχή στις ασθένειες και ποιότητα καρπού.

Νάτριο — Το νάτριο δεν θεωρείται γενικά απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τα φυτά, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του μεταβολισμού ενός φυτού.  Ωστόσο, οι αγρότες πρέπει να προσέχουν να μην δίνουν στα φυτά πολύ νάτριο, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του φυτού να απορροφά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Χρησιμοποιώντας άρδευση για την επίτευξη ισορροπίας θρεπτικών συστατικών.

Η στρατηγική άρδευσης θα πρέπει να βασίζεται στις ανάγκες των καλλιεργειών σας, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών τους αναγκών.  Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε τη στρατηγική άρδευσης, κατά την καλλιέργεια, σε υποστρώματα.

Η στρατηγική άρδευσης αποτελείται από δύο μέρη: Τα θρεπτικά συστατικά και το  νερό.  Μπορείτε να παρέχετε θρεπτικά συστατικά μέσω λιπασμάτων που περιλαμβάνουν ένα μείγμα θρεπτικών συστατικών ή μπορείτε να προσθέσετε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά στην καλλιέργεια σας.  Όποιο κι αν επιλέξετε θα πρέπει να βασίζεται στο τι χρειάζονται τα φυτά σας και στο τι είναι διαθέσιμο από τοπικούς προμηθευτές.

Το νερό είναι το δεύτερο στοιχείο της στρατηγικής σας για άρδευση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διασφαλίσετε ότι τα φυτά σας λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών.  Για να ξεκινήσετε, σκεφτείτε πόσο νερό χρειάζονται γενικά τα φυτά την κάθε ημέρα.  Για να διασφαλίσετε ότι τα φυτά σας δεν θα ζοριστούν ποτέ υπερβολικά, μπορείτε να επιλέξετε να αυξήσετε αυτή την ποσότητα κατά 25%.  Για παράδειγμα, εάν ένα φυτό χρειάζεται ένα λίτρο την ημέρα, μπορείτε να του δώσετε 1,25 λίτρα.

Είναι σημαντικό να μην ποτίζετε υπερβολικά τα φυτά σας.  Το πολύ νερό θα αποβάλει το οξυγόνο σε ένα υπόστρωμα.  Το οξυγόνο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη των ριζών και βοηθά τα φυτά να απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά.  Θέλετε να παρέχετε νερό μόνο όταν η προηγούμενη δόση άρδευσης έχει σχεδόν εξαντληθεί.

Μια στρατηγική άρδευσης που βοηθά τους αγρότες να αποφύγουν το υπερβολικό πότισμα είναι η παροχή μεγάλων ποσοτήτων νερού, για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, λιγότερο συχνά.  Αυτό διασφαλίζει ότι τα υποστρώματά σας είναι κορεσμένα και επιτρέπει στα φυτά να απορροφούν συνεχώς το νερό έως ότου σχεδόν εξαντληθεί πριν κάνετε το επόμενο πότισμα.

Κάθε φορά που δίνεις νερό, ξεπλένεις στοιχεία στο χώμα.  Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για να ποτίζετε λιγότερο συχνά, εάν παρέχετε συγκεκριμένες ποσότητες θρεπτικών συστατικών ,στα φυτά σας.  Εάν δίνετε πάρα πολύ από ένα στοιχείο, μπορείτε να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε νερό για να ξεπλύνετε το στοιχείο και να εξισορροπήσετε το έδαφος.

Χρησιμοποιώντας την  άρδευση για  αποφυγή ασθενειών.

Η στρατηγική άρδευσης θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα των δόσεων με νερό για την αποφυγή ασθενειών.  Υπάρχουν πολλές ασθένειες των φυτών που ξεκινούν από μύκητες και βακτήρια που βρίσκονται στο ελεύθερο νερό.  Δεν θέλετε αυτό το δωρεάν νερό να μουλιάσει στο υπόστρωμα και να γίνει έδαφος αναπαραγωγής μυκήτων και βακτηρίων.

Θα πρέπει πάντα να δίνονται οι ποσότητες νερού ενώ τα φυτά διαπνέουν.  Τα φυτά αναπνέουν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, επομένως μεγάλο μέρος της άρδευσης θα πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Τυχόν άρδευση  νερού που γίνεται πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες.

Η παρακολούθηση και βελτίωση της στρατηγικής άρδευσης.

Εάν θέλετε βέλτιστη ανάπτυξη, θα πρέπει να προβλέψετε τις ανάγκες των καλλιεργειών και να παρέχετε ακριβείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών και νερού.  Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστεί να δοκιμάσετε τη στρατηγική άρδευσης και τις συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών και να μετρήσετε τα αποτελέσματα. 

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να ελέγξετε:

Είσοδος και έξοδος σταλακτηφόρου . Λειτουργούν οι σταλάκτες σας με ελάχιστη  απόκλιση  ;  Είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι όλοι οι σταλάκτες παρέχουν ίση ποσότητα νερού.

Χρησιμοποιήστε ηλεκτρονικό εξοπλισμό μέτρησης για να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε νερό στο υπόστρωμα.  Αυτό θα σας πει εάν παρέχετε τη σωστή ποσότητα νερού.

Αποστράγγιση νερού . Η ανάλυση του νερού αποστράγγισης θα σας πει πόσα θρεπτικά συστατικά απορροφούν τα φυτά.  Εάν υπάρχουν πολλά περιττά θρεπτικά συστατικά, μπορεί να δίνετε παραπάνω ποσότητες.  Το νερό της αποχέτευσης μπορεί επίσης να ανακυκλωθεί μετά την απολύμανση, ώστε να μην σπαταλούνται τα πλεονάζοντα θρεπτικά συστατικά.

Δείγματα φυτών.Μπορείτε να εξετάσετε δείγματα καλλιεργειών σε εργαστήριο για να δείτε πώς αντιδρούν σε διαφορετικά θρεπτικά συστατικά.

Μόλις μάθετε τι χρειάζονται τα φυτά σας, θα είστε εξοπλισμένοι για να προβλέψετε προληπτικά πώς να φροντίσετε καλύτερα τις καλλιέργειές σας.  Τα φυτά σας θα σας αποδώσουν με ποιοτικότερα προϊόντα, αυξημένη απόδοση και μεγαλύτερο τελικό αποτέλεσμα.

Τα προϊόντα αρδεύσεις και υδροπονίας που προτείνουμε είναι:

Αυτορυθμιζόμενους σταλακτηφόρους σωλήνες agrodrip pc 1 και 2lt/h

Καρφωτοί σταλάκτες αυτορυθμιζόμενοι και αυτοκαθαριζώμενοι no drain Koronia 2, 4 lt/h 

Σωληνάκι pvc λευκό,

Fogger agrodrip 80μm

Εξαρτήματα συνδεσμολογίαςU- PVC  FIP

Βάνες PVC FIP

Σωλήνες άρδευσης STAMATIOU PLASTIC

Δεξαμενές διαλύματος λιπασμάτων λευκό χρώμα STAMATIOU PLASTIC

Κανάλι μαλακό 3CO-EX άσπρο-μαύρο πάχους 700 μm παραγωγής ΑΧΑΙΚΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

Κανάλι υδροπονίας σκληρό R-PVC χρώμα λευκό Παραγωγή PROFIS PLASTICS.

Με εκτίμηση

Ζαχαρίας Τσαχάκης

Μηχανολόγος Γεωργικής Μηχανολογίας και Υδάτινων πόρων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *