H νέα ελαιοκομική σαιζόν αρχίζει με υψηλές τιμές για τα περυσινά ελαιόλαδα, και δυσκολίες λόγω της λειψυδρίας.

23 / 100

Η νέα ελαιοκομική σαιζόν που ξεκίνησε οι τιμή στους εμπόρους για περυσινή σοδειά, διαμορφώνεται για το έξτρα παρθένο από 6,8€ έως 7,60€ το λίτρο.

Οπότε μεγάλη προσοχή στις «ευκαιρίες»!!!

Προσοχή στις κασάνδρες για τα 4 ευρώ ξανά!!!!

Να είμαστε όλοι μας προσεκτικοί σε άρθρα που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν πανικό να πουλήσει ο παραγωγός φθηνά.

Να κάνουμε εμείς σχεδιασμό με διασπορά πώλησης σταδιακά ώστε να έχουμε το καλύτερο μέσο όρο τιμή έτους.
Επίσης να αναφέρουμε ότι η έκθεση του ελαιολάδου σε ήλιο, ζέστη και οξυγόνο οδηγούν στην αλλοίωση του. Ενώ μεγάλη σημασία έχει πλέον στην συλλογή να μην έχουμε ορυκτέλαια και επίσης όλα τα πλαστικά ελαιοσυλλογής να είναι πιστοποιημένα για μη μεταφορά μικρό πλαστικών στον καρπό και κατ επέκταση στο ελαιόλαδο. Η υψηλή τιμή του προϊόντος θα φέρει ελέγχους πιο αυστηρούς και επιβάλλεται από όλη την αλυσίδα από τον παραγωγό έως τον ελαιουργό αλλά και τον τυποποιητή να τηρούμε όλη μας τα αυστηρά κριτήρια και μεθόδους που δεν αφήνουν κατάλοιπα στο ελαιόλαδο.

Βασικό είναι να γνωρίζουμε πώς η ποιότητα του φαίνεται με την όσφρηση και τη γεύση, και όχι με το χρώμα!

Αν είναι φρέσκο, θα μυρίζει σαν ώριμη ελιά με αίσθηση πικρού ή αψάδας. Τα αρώματα ενός καλού ελαιολάδου παραπέμπουν σε φρέσκια ελιά και σε αρώματα χορταριών και φύλλων, στα αρώματα δηλαδή της φύσης που περικλείονται στο χυμό της ελιάς. Αν όμως το λάδι είναι κακής ποιότητας, η μυρωδιά είναι βαριά και όχι ευχάριστη.

Το ταγγισμένο λάδι έχει χαρακτηριστική μυρωδιά στόκου, κόλλας, σάπιου φρούτου ή ακόμη και ψαρίλας. Αυτές οι οσμές έρχονται από τις αλλοιωμένες λιπαρές ουσίες και την άνοδο των οξέων αφού έχουμε οξίδοση στο ελαιόλαδο.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι η καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου. Ένα ελαιόλαδο, για να είναι όντως έξτρα παρθένο θα πρέπει να έχει το πολύ 0,8 γραμμάρια οξύτητας ανά 100 γραμμάρια, δηλαδή 0,8%.

Το παρθένο ελαιόλαδο έχει επίσης πολλή καλή γεύση και οσμή αλλά η οξύτητά του είναι το πολύ 2 γραμμάρια ανά 100, οπότε 2%, δηλαδή αρκετά υψηλότερη από το έξτρα παρθένο.
Το απλό ελαιόλαδο έχει το πολύ 3,3 γραμμάρια οξύτητας ανά 100 δηλαδή 3,3% και χαμηλότερες προδιαγραφές γεύσης και οσμής.

Για τα πιστοποιημένα δίκτια ελαιοσυλλογής υψηλής ποιότητας και αντοχής, επιλέξτε την Ελληνική βιομηχανία OLIVE NET ST FANOURAKIS OBEE.

Για παλετοκιβώτια επιλέξτε την εταιρεία CAP PLAST Srl

Για τον προγραμματισμό συλλογής και τον έλεγχο της ελαιοπεριεκτικότητας, οξύτητας, υγρασίας, ζάχαρα επιλέξτε τον αναλυτή ελαιοκάρπου IAS OLIVE NIR στην Κρήτη αποκλειστική διάθεση από την εταιρεία Ε ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΕΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *