Πότε αρχίζει το μάζεμα της ελιάς και πως το αποφασίζω με τον αναλυτή ελιάς IAS OLIVE NIR

10 / 100

Η επιλογή του χρόνου που αρχίζει η ελαιο-συλλογή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αλλά οι παραγωγοί για να αρχίσουν ως συνήθως και μιλάω εκ πήρας πάμε σύμφωνα με τα συνήθεια της περιοχής και με εμπειρικά δεδομένα που αλλάζουν ανάλογα την ποικιλία την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες.

Το κριτήριο είναι δλδ η εμπειρία και η γνώση από προηγούμενα έτη έτσι αν το χωράφι που το μαζεύει ο παραγωγός τον Νοέμβριο και το επόμενο έτος το ίδιο θα κάνει ανάλογα τον καιρό. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι δεν υπήρχε ένα εργαλείο να μας καθοδηγήσει με ακρίβεια με συγκεκριμένα κριτήρια. Όπως και συχνά λέμε οι παραγωγοί ότι εγώ δεν πήρα το λάδι που θα έπρεπε αφού έκαναν λάθος στο ελαιουργείο ή και από κλοπή.

Αν όμως δεν μετρηθεί ο καρπός και να έχεις σωστά δεδομένα είναι κατ εκτίμηση άρα και μη επαληθεύσιμα, άρα με ενδείξεις ή υποθέσεις βγάζαμε τα συμπεράσματα μας.

Με τον αναλυτή ελαιοκάρπου IAS OLIVE NIR σήμερα μπορούμε με 500 γρ καρπού και σε 1 λεπτό να έχουμε πλήρη εικόνα σε τι στάδιο είμαστε αλλά και να γνωρίζουμε με σαφήνεια τι παραγωγή θα έχουμε πριν καν να πάμε στο χωράφι.

Τα δεδομένα που θα έχουμε είναι:

Τα ζάχαρα θα μας καθοδηγήσουν ώστε να δούμε εάν οι καρποί΄ί είναι προς συλλογή και πως το βλέπουμε αυτό όταν τα ζάχαρα είναι από 50-60% είναι και το καλύτερο σημείο συγκομιδής αν τα ζάχαρα ξεπεράσουν το 60% τότε αρχίζει η αλλοίωση του καρπού άρα και η αύξηση των οξέων.

Η υγρασία του καρπού προσδιορίζει την ορθή υγρασία που για να έχουμε το καλύτερο ελαιόλαδο και να πάρουμε όλα τα αρώματα καλό είναι να είναι στο επίπεδο του 50% όσο μειώνεται τότε η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου πέφτει.

Η απόδοση και η ελαιο-περιεκτικότητα όμως είναι βασικός παράγοντας αφού ορίζει και την απόδοση αλλά και το κέρδος μας. σημαντικό να γνωρίζουμε πριν να μαζέψουμε εφόσον αν π.χ ο καρπός έχει μία πολύ καλή εικόνα αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι ώριμος τότε θα πάμε να μαζέψουμε και θα χάσουμε μεγάλο μέρος της παραγωγής μας αφού ήταν πρόωρα. Ο ίδιος το έχω συναντήσει πολλές φορές αφού η χρονιά όπως φέτος είναι η μία από την άλλη πολύ διαφορετική αφού εξαρτόμαστε κατά πολύ από τις καιρικές συνθήκες.

Η οξύτητα είναι άλλος ένας βασικός παράγοντας που καθορίζει την ποιότητα του ελαιολάδου και ουσιαστικά ανάλογα την οξύτητα γίνεται και η πληρωμή του κόπου του παραγωγού, ο αναλυτής ελιάς IAS OLIVE NIR με απόκλιση ελάχιστη σας δίνει με σαφήνεια την οξύτητα.

Η πολυφαινόλες επίσης μας δίνουν την ποιότητα του ελαιολάδου αλλά για την μέτρηση του και τον χαρακτηρισμό του παίζει ιδιαίτερη σημασία η παραγωγική διαδικασία και η ωριμότητα του καρπού έτσι όσο πιο υψηλά ζάχαρα και άρα ωριμότητα τότε θα δούμε να μειώνονται.

Τα δεδομένα μέτρησης ο παραγωγός ή και ο ελαιουργός μπορεί να τα εξάγει και να έχει πλήρη ιστορικό άρα να έχει αρχείο με τις μετρήσεις του και να μπορεί να συγκρίνει διαφορετικά δεδομένα ή και ανά έτος. Τα δεδομένα ο αναλυτής ελιάς τα έχει αποθηκευμένα για 2 έτη.

Η μέτρηση γίνεται με το φάσμα φωτός NIR που σημαίνει απλά ότι θερμαίνει τον καρπό με αποτέλεσμα να ανιχνεύσει την μορφολογία του, δεν επηρεάζεται από ποικιλία, εποχή και μέγεθος καρπού αφού από 500 εργαστηριακά δείγματα έχει δημιουργηθεί ο αλγόριθμος σε συνδυασμό με την μέτρηση καρπού και της ζύμης. Η ανάλυση του καρπού είναι πολύ εύκολη αφού με το πάτημα ενός κουμπιού και σε χρόνο 80 δευτερολέπτων έχουμε το αποτέλεσμα.

Για τον Eλαιουργό μα και τον τεχνικό που θα επιλέξει τον αναλυτή ελιάς IAS OLIVE NIR έχουμε την ευθύνη και την δυνατότητα να καθοδηγήσουμε ώστε να γίνει ορθά το καλιμπράρισμα. Η διαδικασία είναι απλή παίρνουμε 10 δείγματα καρπού τα οποία τα μετράμε και στην συνέχεια τα ίδια τα αλέθουμε και ξανά μετράμε την ζύμη και τον πυρήνα, όπως και το παραγόμενο ελαιόλαδο. αφού δούμε το Μ.Ο απόκλισης από τον καρπό και το παραχθέν προϊόν βάζουμε την μέση ορθή τιμή με σκοπό πάντα να βγαίνει το σωστό αποτέλεσμα.

Κατά την χρήση του αναλυτή χρειάζεται ανά μία εβδομάδα να γίνεται self chec που είναι απλή διαδικασία και χρειάζεται λιγότερο από 10 λεπτά. μας επαληθεύει τα μετρητικά δεδομένα και ότι δεν υπάρχει σφάλμα ώστε να είμαστε σίγουροι για της μετρήσεις που θα κάνουμε. Σε περίπτωση σφάλματος μας βγάζει ένδειξη και τότε με απομακρυσμένη πρόσβαση ο τεχνικός της εταιρείας μας επεμβαίνει και επαναφέρει τα δεδομένα στην ορθή λειτουργία.

Το μοναδικό σημείο που θα χρειαστεί να επέμβει και να αλλάξει είναι η λάμπα NIR και αυτό μετά από 2 έτη, με πολύ χαμηλό κόστος κάτω από 100 ευρώ.

Στην συσκευασία του αναλυτή ελιάς θα παραλάβετε τσάντα μεταφοράς, πένα, φορτιστή αυτοκινήτου, εκτυπωτή στικάκι μεταφοράς δεδομένων και USB το μενού είναι στα Ελληνικά.

Υ.Γ Η γνώση και τα εργαλεία είναι αυτά που θα ορίσουν το κέρδος όπως και την ορθή επιλογή του χρόνου αλλά και τον μεθόδων που θα επιλέξουμε για να έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα. Η καθοδήγηση και η εκπαίδευση του παραγωγού επιβάλλεται για να έχει ανάπτυξη στην εργασία του και να είναι βιώσιμη η παραγωγή του αφού οι προκλήσεις συνεχώς αυξάνονται. Το ελαιόλαδο πλέον έχει πάρει την τιμή που του αναλογεί δεν είναι ακριβό άρα οφείλουμε να το δώσουμε στους καταναλωτές στην καλύτερη ποιότητα μα όχι με εκτιμήσεις αλλά με μετρήσιμα δεδομένα.

Με εκτίμηση

Ζαχαρίας Τσαχάκης

Μηχανολόγος Γεωργικής Μηχανολογίας και υδάτινων πόρων

Υπεύθυνος πωλήσεων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *