Θέλεις υψηλή ποιότητα ελαιόλαδου? Μάθε πως!
Στης μέρες μας κάθε παράγωγός επιδιώκει να έχει υψηλή ποιότητα στην παραγωγή του. Για να το κατορθώσει αυτό πρέπει να διανύσει ένα μακρύ ταξίδι, λαμβάνοντας υπόψη μια πληθώρα παραγόντων κατά τη διάρκεια της συνολικής διαδικασίας παραγωγής, από την φροντίδα των ελαιόδεντρων μέχρι την προσεκτική συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση και επεξεργασία των ελαιόκαρπων.
Αρχικά οφείλει να λάβει υπόψη την Φροντίδα των ελαιόδεντρων. Τα δέντρα, χρειάζονται τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν σωστά, όπως άρδευση, κλάδεμα, λίπασμα και προστασία από ασθένειες και παράσιτα.
Στην συνέχεια όταν έρχεται η ώρα της συγκομιδής ελιάς πρέπει απαραίτητα να γίνεται στην κατάλληλη φάση ωρίμανσης με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων και τεχνικών για την αποφυγή τραυματισμών τόσο στους καρπούς, όσο και στα δέντρα. Επιπλέον, να επιλέγονται επώνυμα και πιστοποιημένα υλικά (ελαιόδιχτα και ελαιόπανα) για τη συγκομιδή των καρπών.
Αλλά και ακόμα και στη μεταφορά του ελαιόκαρπου στο ελαιοτριβείο πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για την εξασφάλιση της έγκαιρης επεξεργασίας του. Οι καρποί πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό, σκιερό και αεριζόμενο χώρο για την αποφυγή υπερωρίμανσης και απώλειας ποιότητας. Έτσι λοιπών Τα ελαιουργία αρχίζουν πλέων να καταργούν τα πλαστικά τσουβάλια, μιας και υποβαθμίζου την ποιότητα του ελαιόλαδού. Αντί των πλαστικών τσουβαλιών τοποθετούν είτε σάκους Βig Βag(Αχαϊκά πλαστικά ΑΕΒΕ) είτε παλετοκιβώτια (Congost). Με αποτέλεσμα ο κάπρος δεν ανάβει μέσα στο τσουβάλι και δεν μεταφέροντες δυσάρεστες οσμές στο λάδι.
Το εκάστοτε ελαιοτριβείο πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές για τη διατήρηση της θερμοκρασίας και τον χρόνο επεξεργασίας των ελαιόκαρπών, αλλά και να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα μηχανήματα και μεθόδους για την ποιοτικότερη παραγωγή του ελαιόλαδού. Όπως και η αποθήκευση του ελαιόλαδού πρέπει να γίνεται σε δεξαμενές αδρανούς υλικού, συνήθως ανοξείδωτου χάλυβα. Η θερμοκρασία είναι απαραίτητο να διατηρείται σταθερή και μακριά από έντονες διακυμάνσεις. Το ελαιόλαδο στη συνέχεια πρέπει να συσκευάζεται σε σκουρόχρωμα μπουκάλια (γυάλινα ή πλαστικά) και μεταλλικά δοχεία, ώστε να προστατεύεται από το φως διατηρώντας τα αρώματά του.
Επιπρόσθετα είναι επίσης σημαντική η εφαρμογή συστημάτων ποιοτικού ελέγχου για την παρακολούθηση της ποιότητας του ελαιόλαδού, όπως και η τήρηση των προτύπων ποιότητας που αφορούν σε παραγωγή τροφίμων και οι απαραίτητες πιστοποιήσεις.
Συνολικά, η συνεχής παρακολούθηση και προσοχή στην λεπτομέρεια καθ’ όλη τη διάρκεια διαδικασίας παραγωγής ελαιολάδου είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας ελαιολάδου.
πηγές:
- https://elaiaskarpos.gr/%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CE%BB/8704/#
- https://mygonimo.blogspot.com/2024/09/blog-post.html